Rólunk írták Közlemények
Sajtószoba \\ Rólunk írták

Alapos utánajárás során megtudtuk, hogy a KERMI ma már nem hatóság, hanem egy kft., ezért egy új jogszabály szerint nincs olyan kötelezettsége, hogy vizsgálja a forgalomba kerülő termékeket. A KERMI gyártói tanúsítást fogad el, melyben a gyártó felelősséget vállal a termék összetevőit illetően. A termékfelelősségi törvény az Európai Unió szabályai szerint a termékek szabad áramlását hivatott szolgálni.
Az európai 40/2001/ egészségügyi rendelet az egyik kozmetikai termékekre vonatkozó mellékletében szerepeltek azok a bizonyos színezékek, amelyekről mostában szó volt a médiában. 2004-ben ezt a 22 formulát átmenetileg engedélyezték szeptember végéig. 2005-ig szabadon lehetett őket használni, majd 2005-ben meghosszabbították ezt a határidőt, mert úgy vélték, hogy annyira nem károsak, hogy ki kelljen őket vonni a forgalomból. Ez a határidő most fog lejárni, ezért került újra felszínre ez a téma.
Az OÉTI-nek forgalmazáskor be kell jelenteni a terméket az összetevőkkel együtt. A fent említettek szerint a gyártó felelősségvállalása után az OÉTI nyilatkozatot ad a termék regisztrációjáról. Az OÉTI nem ellenőrzi a tartalmukat.
Ma már azonban a külföldi márkák mielőtt bekerülnek hazánkba, az Európai Unió vizsgálatain mennek keresztül. Az Európai Unióban ugyanaz a rendszer működik, mint Magyarországon. A magyarországi hajfestékek és egyéb kozmetikumok tartalmát már EU-s címkével látják el, miszerint a termék az EU szabályai szerint volt vizsgálva. Ezért összességében elmondható, hogy az EU-ban készültek biztosan nem károsak, nem tartalmaznak olyan összetevőket, melyek tiltólistán lennének. Az Európán kívüli országokból származó, feltűnően olcsóbb hajfestékeknél viszont körültekintőbben kell eljárni, mert ha nem vizsgálták az EU-ban, nem garantált az összetevők listája.

Letölthető dokumentumok

145.92kb - DOC file